Any 2017

Gener


27 de gener de 2017

 

Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. El nostre grup, en la persona del nostre secretari, va llegir el manifest davant del monument a les víctimes, incloent-hi el recordatori/homenatge a totes les víctimes del Maresme per part dels “Joves amb la Memòria Històrica”. I com cada any, gran assistència institucional i d’entitats convocades pel nostre ajuntament.

FEBRER


1 de febrer de 2017

 

Conferència a la sala de Plens de l’Ajuntament a càrrec de l’historiador Joan M. Calvo, membre de l’Amical de Mauthausen, sobre la “Deportació de Republicans als camps nazis 1940-45", recolçat com acte institucional per l’Ajuntament i presentat pel nostre secretari, Santi Combarros.

ABRIL


14 d'abril de 2017, Dia de la República

 

Com cada any, es va celebrar davant del monument als Brigadistes Internacionals al cementiri dels Caputxins. Malgrat la data –en dia festiu- es va aplegar una àmplia participació d’entitats mataronines, amb parlaments i musicals per retre homenatge als brigadistes. Cal destacar el parlament de la historiadora Maria Salicrú-Maltes, incloent-hi acompanyament musical. Al seu parlament ens va descobrir la localització de familiars de 14 brigadistes que estan inhumats aquí des del 1938 (morts a la Clínica Militar núm. 7, ubicada als Salesians); i aquí cada any, a la plaça davant del monolit/monument fem onejar la bandera republicana durant dos dies (amb el suport d'Alcaldia).

 

Aquest descobriment donarà origen - promogut per la historiadora i basat en estudis dels anys 90 per l’historiador X. Xauvet, i recolzat pel nostre grup- a un prec en Audiència Prèvia a l'Ajuntament, en data 17 d’abril. Això comportarà la implicació molt favorable del nostre ajuntament en tot aquest procés de recerca i dignificació dels nostres brigadistes després de gairebé 80 anys.

 

Finalment davant del monument a les Víctimes de la repressió franquista, la historiadora Margarida Colomer va recordar la trajectòria d’Amadeu Vives -militant de les JSU- recentment traspassat. Com a cloenda, i sota els acords de la guitarra, vàrem entonar “A les barricades”, per compartir un vermut republicà a càrrec del nostre grup. I finalment vam celebrar, de manera voluntària, un ampli i participatiu dinar de germanor al Cafè de Mar, de gran sabor republicà i cooperativista.

 

28 d'abril de 2017, a la seu social de Les Esmandies

 

Entre els actes de commemoració cal destacar la jornada de reflexió d'“Els joves amb la Memòria Històrica”, mitjançant els seus treballs de recerca sobre aquesta temàtica, par part de dues alumnes de l’IES de Lliçà de Munt. En la seva exposició ens van parlar sobre “Les dones oblidades des de la Generació de 1927”, a càrrec de la Laia Francis Revelles, així com la Lydia Cabeza Déu, que ens va fer un admirable paral•lelisme entre “L’exili dels republicans al 1939 i les guerres actuals”, que ens estan fent arribar a Europa milions d’exiliats. 

JULIOL


24 de juliol de 2017. Actes d’homenatge a la figura d’en Joan Peiró

 

Enterrat al Cementiri dels Caputxins, cooperativista i ministre de la República, per recordar la seva figura en el 75è aniversari del seu afusellament. Vàrem participar i col•laborar amb la Comissió Peiró, creada a tal efecte i participada per més de 30 entitats mataronines.

 

Igualment, el 21 d'octubre se'l va retre homenatge amb actes programats al Teatre Monumental; actes molt emotius sempre acompanyats dels seus familiars directes (filla, besnéta...). En aquests actes va participar un ampli ventall de persones lligades al nostre grup, amb activitats teatrals, musicals, corals. Volem citar algunes com la Núria Massafrets, Ana Pérez Pàez, Pepi Barrena, Maria Salicrú-Maltas com a coordinadora de la Comissió, Victor Ligos, col•laborador nostre i coralista... Aquests actes van aglutinar tanta qualitat i van tenir tal ressonància que la Comissió tindrà continuïtat més enllà de Mataró i de l’any previst de 2017.

Setembre


11 de setembre de 2017, Diada de Catalunya

 

Vam participar –com cada any- socis i junta directiva en l’ofrena floral davant del monument a Rafael Casanova a la plaça Puig i Cadafalch, assistint als actes commemoratius per recordar els fets del 1714. El nostre grup no es va adherir al manifest que cada any està representat per la institució Òmnium Cultural (aquest fet –donada la situació sociopolítica actual al nostre país- va provocar un ampli debat en el grup, arribant fins i tot a una votació del si/no a l'adhesió a dit manifest).

octubre


15 d'octubre de 2017, en el 77è aniversari de l'afusellament del President Lluís Companys

 

Vam participar en l’ofrena floral davant del seu monument, en l’avinguda que porta el seu nom, amb una important assistència d’entitats mataronines, tal com està passant des de fa uns anys.

altres activitats


Maig de 2017, alliberament dels camps de concentració nazis el 1945

 

El nostre soci José M. Revuelta va assistir a l'acte en el 72è aniversari de l’alliberament dels camps nazis i en representació del nostre grup, amb una gran assistència internacional institucional i d’entitats amb tot tipus de representació, excepte Espanya (que encara no ha reconegut ni dignificat els seus). Cal destacar la gran representació del jovent de secundària de tots països, a fi d’intentar conèixer i no oblidar aquests fets tan execrables. En José M. ens ha deixat un treball i un testimoni d’aquest acte que cada any promou l’Amical de Mauthausen.

 

Camps de concentració i exili al sud de França

 

Un grup de socis -Joana, Ana, Laura, Vicente, Juli Cuéllar- van fer la ruta dels camps d’Argelès i altres, juntament amb visita a la maternitat d’Elna. Molts autocars de tota Catalunya van fer aquest recorregut promogut per l’Amical, els quals viatgers van fer aquest recordatori/homenatge al mig milió de republicans que van ser obligats a seguir el camí de l’exili en acabar la guerra civil. Allí vam estar presents també amb la nostra representació, havent-hi estat rebuts i acompanyats per les autoritats locals del llocs visitats.

 

Juny de 2017

 

La nostra sòcia i col•laboradora Laura Gutiérrez ens va posant al dia amb tota la informació que ha anat recopilant en relació al tema de les llambordes commemoratives en pro de les víctimes del nazisme, centrat en els casos reconeguts en la nostra ciutat. A la seva proposta ens detalla el programa Stolpersteine 2018, en col•laboració amb el Memorial Democràtic de Catalunya. 

 

23 i 24 de setembre de 2017

 

Un grup de socis i simpatitzants, en desplaçaments particulars, van fer durant dos dies la ruta de l'última gran batalla de la guerra civil espanyola, allà on van morir 15.000 soldats de la "Quinta del Biberó" per defensar la República; així com molts brigadistes de la Lincoln americana i d’altres països. Molta emoció continguda en Les Camposines, en la Cota 605, en les runes i destrucció de Corbera d’Ebre... Mai més! Els vam recordar i homenatjar a tots, molts dels quals allí caiguts no han estat mai trobats o encara no se sap on estan enterrats.

 

 

 

No detallem, només recordem, activitats promogudes de teatre, homenatges a l'Enric Pubill amb l’obra “A voz ahogada”, amb la companya Maria Salicrú-Maltas com a directora musical, visita i actes commemoratius de l’alliberament de la presó Model de Barcelona, etc. Tot això, juntament amb correus informatius i d’altres entitats que, com la nostra, es preocupen de recordar i protegir la nostra MEMÒRIA HISTÒRICA.